Belépés
FõoldalHírekKeresésOldalakNévjegyekRegisztrációBelépés
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Kedvencekhez CHOPIN ÖSSZKIADÁS
2009-05-16 20:28:13

Kedvencekhez Konyakban ázó szív rejti Chopin halálokát
2009-05-16 20:10:38

Kedvencekhez Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
2009-05-16 20:04:32

Kedvencekhez Frédéric Francois Chopin
2009-05-16 19:59:37

Kedvencekhez Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
2009-05-16 19:52:28

Frédéric-François Chopin

Chopin Művek

Mazuka

Keringő - Waltz

Polonéz - Polonaise

Noktürn - Nocturne

Ballada -Ballad

Scherzo

Fantázia - Fantasy

Prelűd - Prelude

Etűd - Etude

Impromptu

Écossaise

Bourrée

Boleró-Bolero

Fúga - Fuga

Szonáta - Sonata

Zongoraverseny - Piano concerto

Fórum

Mazurka: lassú ¾-es ütemű, lengyel eredetű tánc.

Neve: A Mazurka elnevezés a lengyel a lengyel Mazovia terület nevéből ered. További elnevezései: Warschauer (Varsovienne), Air en Polonaise (Lipcse 1736), Polka Mazurka, Masollka (Tirol), Flohbeutler – “bolhacsípés”(Steiermark), Tramplan – “dobogós” (Karintia), Wiener Walzer – “bécsi keringő”(Felső-Ausztria), Cevvee (Alsó-Ausztria), Flohschüttler – “bolharázó” és Baaschlenkerer (Németország), Mistträppeler (Svájc) és számos egyéb néven ismeretes.

Története: A Mazurek táncnemet először 1345-ben említik.

Az 1697-1763 között fennálló szász-lengyel perszonálunió elősegítette, hogy a szászok megismerjék a lengyel táncokat. Ezek a táncok nagyon leegyszerűsített változatban élnek a parasztság körében.

1840-ben újra németországba került a mazurka, mégpedig Párizsból, ahol a városi polgárság társastánca volt. Gyorsan elterjedt városban és vidéken egyaránt. Az akkori politikai háttérben a lengyelek éppen szabadságukért küzdöttek. A “Varsovienne” körübelül ugyanebben az időben terjedt el.

A mazurka a 19. század vége felé bukkant föl az alpesi zenészek kottáiban, és 1900-tól lett gyakori.

A zene: Zenei szempontból különösen említésre méltó egyrészt az első ütemben szereplő pontozott nyolcad, másrészről pedig, hogy ebből adódóan a hangsúly a második ütemre tolódik.

További jellemzője a tipikus keringő-hangzás, amelyben egy mély negyedhangot (basszust) efölött pedig két magasabb negyedhangot (akkord) hallunk. Tipikusan ismétlődnek az egyes zenei motívumok és témák, sőt, akár egész zenei részek is, melyeket egy kontrasztos középrész választ el egymástól. Ennek a középrésznek mások az akkordjai, eltérő a dinamikája (általában piano), és a hangszíne (mivel itt feloldják az előjeleket). A mazurka általában ¾-es lüktetésű.

Ez a tánc Frédéric Chopin által lett nemzetközileg ismert, aki mintegy 60 mazurkát írt zongorára, így ezt a zenét a népi kultúrából a zeneművészetbe vezette. Rajta kívül komponált még mazurkát Alexander Nikolajewitsch, Karol Szymanowski, és az idősebb Johann Strauss, illetve a modern gitártechnika megalapozója Francisco Tárrega is.

A dallam eredetileg leggyakrabban moll jellegű hangsor. Az osztrák alpesi néptáncok között azonban mégis inkább dúr hangsorok találhatók.

Tánclépések : A mazurka egy néptánc. A többi néptánchoz hasonlóan többféle változatban él többek közt Németország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Franciaország, Svédország, Norvégia, Hollandia, Litvánia, sőt Délafrika búrok lakta területein.

Ausztriában három fő változatát különdöztetik meg:
Polka-Mazurka (Masur)
Warschauer (Varsovienne)
szabad mazurkaforma (falusi)

Táncleírások
A németországi Polka-Mazurka

Aenne Goldschmidt a “Német néptánc kézikönyve” című könyvében a következő magyarázattal írja le ezt a táncot: „Ez az ‚egyszerűsített Warschauer‘ az úgynevezett ‚Polka-Mazurka‘ formában ismeretes, amely enekelőtte a városok társastáncaként volt gyakori.“

A gyakorlatban:
1 mazurkalépés a külső lábbal
1 keringőlépés a külső lábbal, fél fordulattal jobbra

A táncban a figurák tükörképként ismétlődnek. A forgás jobbra történhet.

Ritmusképlet a lépésekben:

Férfitáncos: BJJ BJB JBB JBJ
Táncolsnő: JBB JBJ BJJ BJB

Mazurka de Samatan (francia mazurka)

A Mazurka de Samatan nevű, Gascogne-i eredetű táncfajtát német területen francia mazurka néven ismerik és táncolják. Ez négy részből áll:
az első mazurkalépés a tánsotól balra, a harmadik lépés szökellve
egy keringőlépés negyedfordulattal balra
a második maturkalépésnél forgás jobbra, közvetlen összefogással
egy keringőlépés teljes fordulattal jobbra.

Ennek a mazurkának az érdekessége, hogy tánc közben a pár előbb egy negyedfordulatot tesz balra, majd 5/4-et jobbra fordul.

Hasonló változatok léteznek a Feketeerdő vidékén is.

Frédéric Chopin


developed by Centrumnet Systems