Belépés
FõoldalHírekKeresésOldalakNévjegyekRegisztrációBelépés
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Kedvencekhez CHOPIN ÖSSZKIADÁS
2009-05-16 20:28:13

Kedvencekhez Konyakban ázó szív rejti Chopin halálokát
2009-05-16 20:10:38

Kedvencekhez Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
2009-05-16 20:04:32

Kedvencekhez Frédéric Francois Chopin
2009-05-16 19:59:37

Kedvencekhez Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
2009-05-16 19:52:28

Frédéric-François Chopin

Chopin Művek

Mazuka

Keringő - Waltz

Polonéz - Polonaise

Noktürn - Nocturne

Ballada -Ballad

Scherzo

Fantázia - Fantasy

Prelűd - Prelude

Etűd - Etude

Impromptu

Écossaise

Bourrée

Boleró-Bolero

Fúga - Fuga

Szonáta - Sonata

Zongoraverseny - Piano concerto

Fórum

Szonáta : A szó az olasz „Sonare” , hangszeren játszani, szóból ered.

1640-ben indult fejlődésnek. Akkor elkülönültek egymástól:
Templomi szonáta (sonata da chiesa; "chiesa" = templom) -Ezeket, mint az elnevezésből látszik, templomokban adták elő. Visszafogottabbak, komolyabb hangvételűek, nincsenek vidám tánctételeik.
Kamaraszonáta (sonata da camera; "camera" = szoba) -Ezek könnyedebb hangvételűek, vidám, lendületes tánctételekkel.

1680-as és 1690-es években közeledtek egymáshoz, és a 17. század végére kialakult a szonáta.

Kb. 1750-től a szonáta jelentése:

A klasszikus szonáta ciklikus 3-4 tételes műforma. A tételek formájára és sorrendjére nézve meglehetősen szigorú szokás alakult ki. Az I.tétel szokás szerint gyors tempójú és szonátaformájú, a II. lassú tempójú szonáta-, egytémás rondó-(kisrondó)- vagy dalformájú tétel. A III.tétel Menüett vagy Scherzo; gyorstempójú összetett dalforma. A IV.tétel ismét gyorstempojú, rendszerint két témás rondó- (szonátarondó)- vagy néha szonátaformájú. Valamennyi hangszeres műfaj formai építkezésében megtalálható (szonáta, szimfónia, versenymű, kamarazene). A romantika kora óta a szonáta sokkal kötetlenebb műforma; a tételek száma és rendje sokkal szabadabb, sőt már nem szükségszerűen ciklikus forma, úgyszólván egyetlen követelménye, hogy legalább egy szonátafomájú tétel legyen benne. Ez a szonátaforma is sokkal szabadabb mára mint a klasszikus szonátaforma.

Szonáta (sonata, Sonate, szó szerint hangszeren játszott darabot jelent) a 16. század vége és a 17. század eleje óta széles körben használat, általános értelmű megjelölése hangszerekre írt zenedaraboknak. A szonáta szó a canzon da sonar elnevezés rövidítéséből származik. A canzon da sonar eredetileg a vokális chansonnak átvitele a hangszeres zenébe, ami egyre összetettebb formákban jelentkezett: tempóban és karakterben ellentétes jellegű részek követik benne egymást és a kontrapunktikusan kidolgozott, vokális polifóniára visszamutató részek egyre gazdagodnak jellegzetesen instrumentális, virtuóz elemekkel. A szólisztikus zenélés tradicionális improvizáló módjai: a szabad variáció és a basso ostinato felett való fantázia-szerű variálás technikái a 17. század elején a canzone felé közelednek. Ez a - gyakran kölcsönös - hasonulási folyamat teremti meg a szóló- és trió-szonátát.

A 17. század közepe óta kis vagy szólisztikus apparátusra, rendszerint többtételes és ciklikusan felépített hangszeres kompozíció.

Frédéric Chopin


developed by Centrumnet Systems