Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/www/lap.centrumnet.hu/www/engine/mysql_db_functions.php on line 305
Frédéric Chopin - Frédéric Chopin - Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
Belépés
FõoldalHírekKeresésOldalakNévjegyekRegisztrációBelépés
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Frédéric-François Chopin

Chopin Művek

Fórum

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
Kedvencekhez CHOPIN ÖSSZKIADÁS
2009-05-16 20:28:13

Kedvencekhez Konyakban ázó szív rejti Chopin halálokát
2009-05-16 20:10:38

Kedvencekhez Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
2009-05-16 20:04:32

Kedvencekhez Frédéric Francois Chopin
2009-05-16 19:59:37

Kedvencekhez Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
2009-05-16 19:52:28

Honnan meríti az erőt Chopin zenéje? Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
2009-05-16 20:04:32

Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?

Ha a lélek őszinte, akkor a giccset is magába tudja emelni. Az esztétikum erejében a legközelebb léphet a giccshez is. Chopin zenéje tele van ilyen bravúrral, merész gesztusai azzal győzik le a giccset, hogy megidézik. Közel lépnek hozzá, átkarolják, majd minden görcsös erőlködés nélkül továbblépnek.

Ami itt a zenében történik, az a legkönnyedebb meghódítása a lélek elbájolható gyengeségének, érzékeny, már-már érzéki megsimogatása a lélek titkos és sokszor titkolt vágyának, hogy könnyű táplálékhoz jusson és könnyűszerrel. Ezt azért teheti meg a chopini zene, mert könnyed erő van benne: erő nélkül beleveszne a giccsbe, könnyedség nélkül viszont nem tudná megközelíteni, s akkor nem tudná megváltani. Evangéliumi erő ez, amely ha kell, képes "giccsé" válni, hogy a giccsest megszüntesse.

(...)

A Chopin-zene olyan őszinte, hogy nem tagad meg semmit, olyan bátor, hogy nem fél semmitől, és olyan erős, hogy a giccsesség megérintésével képes megszabadítani bennünket annak üres bűbájától.

Honnan meríti ezt az erőt? Honnan veszi azt a bátorságot, hogy szembeszálljon az üresség végetlen erejével? Ehhez több kell, mint a gyengeségének tudatában lévő emberi lélek, több, mint e léleknek a zenéje. Ezen a kényes ponton, éppen a giccsel és a benne rejlő démoni ürességgel szembesülve nyílik meg a chopini zenében rejlő igaz mélység - az az ősmozgás, ami a valódi zene mélyén szól és a valódi zenét mozgatja, és ami semmi mást nem akar, mint kimondani önmagát. Ahol ez az ősmozgás lüktet, ott megszűnik a giccs, és minden megtelik zenével. Még az ördög üressége is.

Beküldte: admin
Módosította: admin
Kedvencekbe | Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Frédéric Chopin


Kedvenc hírek
Trls

Mind törlése
developed by Centrumnet Systems