Warning: session_start(): open(/var/www/www/lap.centrumnet.hu/tmp//sess_shra9l5b0i48um6lj7381bc757, O_RDWR) failed: Disc quota exceeded (69) in /var/www/www/lap.centrumnet.hu/www/main.php on line 19

Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/www/lap.centrumnet.hu/www/engine/mysql_db_functions.php on line 305
Frédéric Chopin - Frédéric Chopin - Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
Belépés
FõoldalHírekKeresésOldalakNévjegyekRegisztrációBelépés
Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Frédéric-François Chopin

Chopin Művek

Fórum

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés
Kedvencekhez CHOPIN ÖSSZKIADÁS
2009-05-16 20:28:13

Kedvencekhez Konyakban ázó szív rejti Chopin halálokát
2009-05-16 20:10:38

Kedvencekhez Honnan meríti az erőt Chopin zenéje?
2009-05-16 20:04:32

Kedvencekhez Frédéric Francois Chopin
2009-05-16 19:59:37

Kedvencekhez Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
2009-05-16 19:52:28

Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét
2009-05-16 19:52:28

Nem vetik alá DNS-vizsgálatnak Chopin szívét

A lengyel hatóságok megtagadták az engedélyt, hogy DNS-vizsgálatnak vessék alá Chopin szívét, megállapítandó, hogy valóban tuberkulózisban szenvedett-e, ahogy ez a halotti bizonyítványban szerepel, vagy úgynevezett cisztás fibrózisban — a tünetek mindenesetre az utóbbit valószínűsítik.

A cisztás fibrózist (CF, Mucoviscidosis) az úgynevezett CFTR-gén hibája okozza. Ez a gén egy fehérjét kódol, amely a só és a víz ki-be áramlását ellenőrzi a sejtfalon keresztül. A CF-betegeknél az adott fehérje nem működik kellő hatékonysággal, ami a légutakban felgyülemlő sűrű, ragacsos nyákot okozza.

Klinikailag krónikus, valamint a rohamokban jelentkező köhögésben, ismétlődő pneumóniában, hörghurutban, illetve arcüreggyulladásban jelentkezik. Újszülötteknél bélelzáródás, elhúzódó sárgaság léphet fel, a későbbiekben pedig felszívódási zavar, májzsugor, epekő, ismétlődő hasnyálmirigy-gyulladások. A betegség más szerveket és szervrendszereket is érint, így a páciensek visszamaradnak a növésben.

A zeneszerzőnek, aki egy Varsó melletti kis faluban született 1810-ben, kora gyermekkorától kezdve igen törékeny volt az egészsége. Nagyon gyakran betegeskedett, sokszor léptek fel nála légúti fertőzések, valamint tüdőgyulladás, ami a cisztás fibrózis egyik legfőbb tünete. Olyan gyenge volt, hogy sokszor a koncertek után nem volt ereje lemenni a színpadról, a későbbiekben pedig ágyban fekve oktatta zongoratanítványait. Ugyancsak a cisztás fibrózisra utaló jel, hogy még 22 éves korában sem kellett borotválkoznia, és soha nem született gyereke.

Noha Chopin halotti bizonyítványában tüdő- és gégetuberkulózis szerepel, kezelőorvosa, Jean Cruveilhier szerint a zeneszerző elhunytát egy olyan betegség okozta, amelyre nem számítottak.

Chopin 1849-ben, 39 korában hunyt el, s Franciaországban helyezték végső nyugalomra, ám végakarata szerint szívét hazájába vitték. Konyakban tartósított szíve azóta egy üvegurnában pihen a varsói Szent Kereszt templom egyik oszlopának belsejében. 1849 óta mindössze egy alkalommal vették ki, a második világháború alatt, hogy megóvják a relikviát. Mielőtt visszahelyezték volna 1951-ben, orvosi vizsgálatnak vetették alá, s a szakértők megállapították, hogy az alkohol tökéletesen konzerválta Chopin szívét.

Iwona Radziszewska, a lengyel kulturális minisztérium szóvivője azzal indokolta az elutasítást, hogy ez nem a megfelelő időpont az engedély kiadásához, s a vizsgálatot nem igazolják a lehetséges ismeretek, amelyek a kutatás révén megszerezhetők.

Grzegorz Michalski, a varsói Nemzeti Chopin Intézet vezetője, akit többek közt a tárca illetékesei megkérdeztek a vizsgálat ügyében, arra mutatott rá, hogy véleménye szerint a kutatás mindenekelőtt a projekt résztvevőinek a kíváncsiságát hivatott kielégíteni.

Michal Witt genetikus szerint viszont a hivatalosságok azért tagadták az engedélyt, mert meg akarják őrizni Chopin szívének "relikvia státusát". "Meggyőződésem, hogy ez játszhatta a főszerepet, ami teljességgel érthető" — mondta.

Witt szerint azonban a kutatás nem pusztán az akadémikus érdeklődés kielégítését célozza. "Ez a vizsgálat sokat jelentene azok számára, akik cisztás fibrózisban, vagy más súlyos krónikus betegségben szenvednek: üzenetértékű lenne e páciensek számára, ha láthatnák, hogy egy súlyos kór ellenére valaki zseni lehetett. Ily módon megérné, ha megválaszolhatnák a kérdést, már amennyire ez lehetséges" — mondta.

Beküldte: admin
Módosította: admin
Kedvencekbe | Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Frédéric Chopin


Kedvenc hírek
Trls

Mind törlése
developed by Centrumnet Systems